De beste gratis WordPress thema’s + hoe je een thema kunt installeren

De beste gratis wordpress thema's
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Je bent op zoek naar een goed WordPress thema, maar je wilt er liever niet voor betalen? Dan heb je heb je geluk, want dankzij fantastische WordPress developers zijn er een aantal goede gratis WordPress thema’s beschikbaar. In dit artikel bespreken we 6 goede WordPress thema’s die ook nog eens gratis zijn. Ook leggen we uit wat een WordPress thema eigenlijk is en hoe je een thema kunt installeren.

Wat is een WordPress thema?

Voordat we de beste gratis thema’s door gaan nemen, is het misschien handig om te weten wat een thema nu precies is. Een WordPress thema is een verzameling van bestanden die samen bepalen hoe je WordPress website er uit ziet: het design van je website, lettertypes, kleuren, stijl van je blog posts, en meer. Deze bestanden zijn stylesheets, php bestanden en afbeeldingen. Vervolgens kun je een “builder” gebruiken, zoals bijvoorbeeld Elementor of Beaver Builder. Soms zit een builder al bij een thema, soms moet je die er apart bij nemen. Elementor heeft een prima gratis versie waarmee je door middel van ‘drag & drop’ een website in elkaar kunt zetten. 

1. Astra

De beste gratis themas - Astra theme

Astra van Brainstorm Force is een van de populairste WordPress thema’s. Ze hebben, naast betaalde versies, ook een gratis versie. Ze hebben meer dan 300.000 actieve installaties en ze hebben op de WordPress website een 5 sterren beoordeling. Het thema werkt samen met populaire builders, zoals Elementor, Beaver Builder, Visual Composer, Divi en meer. Een groot voordeel van Astra is dat het een licht thema is wat de snelheid van je website ten goede komt. 

2. OceanWP

Wordpress thema OceanWP

Ook OceanWP heeft meer dan 300.000 actieve installaties en een 5 sterren rating. Ook dit thema is een lichtgewicht en flexibel. Net als Astra, werkt ook OceanWP met alle bekende builders.

3. GeneratePress

generatepress wordpress theme

Iets minder populair met meer dan 100.000 actieve installaties in vergelijking met Astra en OceanWP is GeneratePress. Dit is een wat minimalistisch thema dat vooral focust op snelheid (het is de snelste van allemaal) en gebruikerservaring. Natuurlijk werkt ook dit thema met alle populaire page builders.

4. Hestia

hestia wordpress gratis thema

Hestia heeft 100.000 actieve installaties en een 5 sterren rating. Net als voorgaande thema’s is ook dit een licht thema. Hoewel het thema nog steeds best snel is, zijn de voorgaande thema’s een stukje sneller. 

5. Storefront

hestia wordpress gratis thema

Storefront is een thema wat toegespitst is op e-commerce. Het thema is dan ook ontwikkelt door hetzelfde team dat Woocommerce heeft ontwikkeld. De plugin werkt dus fantastisch samen met Storefront. Met meer dan 200.000 actieve installaties is dit een populair thema, maar de rating van 4,5 is wel ietsje lager dan de andere thema’s. 

6. Sydney

sydney wordpress thema

Sydney is zakelijk thema wat goed samenwerkt met Elementor. Ook dit thema heeft een 5 sterren rating en is redelijk populair met meer dan 200.000 actieve installaties. Het is een fijn thema voor freelancers en bedrijven. Zelf claimen ze op hun website zelfs “de nr.1 keuze” te zijn voor zakelijke gebruikers.

Gratis vs betaald

Moet je kiezen voor een betaald thema of een gratis thema? Daar is niet echt een pasklaar antwoord op. Het ligt er ook een beetje aan wat je precies wilt met je website. De voordelen van een gratis thema (naast dat het geen geld kost natuurlijk) zijn:

  • Een gratis WordPress thema kan handig zijn om WordPress en/of het thema eens uit te proberen voordat je een betaalde versie aanschaft.
  • Doordat gratis thema’s vaak een redelijk minimalistisch design hebben en niet veel functionaliteiten bevatten, zou een gratis thema voor een snelle website kunnen zorgen.
  • Door de beperkte functionaliteiten is een gratis thema ideaal voor beginners. Ze zijn daardoor namelijk want minder ingewikkeld om te leren.

De nadelen van een gratis thema zijn:

  • Vaak hebben betaalde thema’s wat meer functies dan een gratis thema. Vaak hebben professionele websites meer nodig dan de functionaliteiten die een gratis thema biedt.
  • Populaire gratis thema’s zijn al ontzettend veel keren gedownload. Omdat iedereen dit soort thema’s kan downloaden, zullen er veel websites zijn die er hetzelfde uit zien. Door de beperkte functionaliteit is er ook niet veel ruimte om je website gemakkelijk te customizen. 
  • Er is geen support beschikbaar voor gratis thema’s. Heb je dus problemen met je website dan zul je die zelf moeten zien op te lossen of iemand betalen om dat voor je te doen.
  • Een gedeelte van de gratis thema’s worden niet regelmatig geupdate. Dit kan er voor zorgen dat wanneer WordPress zelf geupdate wordt, je thema niet meer goed werkt. 

Of je een gratis thema gaat gebruiken voor je websites is iets wat je zelf moet afwegen. Wil je uitgebreidere functionaliteiten en een website die aangepast kan worden zodat er een unieke website ontstaat? Dan zou ik eerder voor een betaald thema kiezen. 

Heb je nog nooit eerder gewerkt met WordPress? Of wil je gewoon een thema uitproberen voordat je de betaalde versie koopt? Dan is een gratis thema een prima keuze. Ook als je niet veel eisen hebt en genoeg hebt aan de beperkte functionaliteiten van een gratis thema dan zou je ook kunnen overwegen om een van deze (of een andere) gratis WordPress thema’s te kiezen. Mocht je voor een ander gratis thema kiezen, let er dan altijd op dat deze veilig is. Lees reviews voordat je een thema installeert.

Hoe installeer je een WordPress thema?

Je hebt een geschikt thema gevonden en wilt die nu installeren, maar hoe doe je dat eigenlijk? Dit werkt gelukkig vrij simpel. Ga naar Weergave > Thema’s (Appearance > Themes). Klik op de button “Nieuwe toevoegen”. Vul in het zoekvenster het thema van jouw keuze en klik op “Installeren”. Wanneer het thema is geïnstalleerd, kun je hem activeren. Het thema is na activatie direct zichtbaar op je website.

wordpress thema installeren

Wanneer je een premium WordPress thema hebt gekocht, kun je die niet op deze manier installeren. Je kunt dit soort thema’s uploaden als zip-bestand. Ga naar Weergave > Thema’s, klik op “Nieuwe toevoegen” en vervolgens op “Thema uploaden”. Kies het zip-bestand dat je hebt kunnen downloaden na aanschaf van je thema en klik op “Nu installeren”. Na de installatie kun je het thema activeren. 

Je kunt een thema ook uploaden via ftp, maar ik beschrijf voor nu alleen deze twee methoden, omdat dit de gemakkelijkste manieren zijn om een gratis en premium WordPress thema te installeren. 

Natuurlijk zijn dit niet de enige gratis WordPress thema’s, maar wel de populairste. In de basis verschillen de thema’s niet zo gek veel. Er zitten wel wat kleine verschillen qua functionaliteiten. Welk thema je uiteindelijk ook kiest, om te beginnen zou ik adviseren om eerst zelf onderzoek te doen. Wat wil je precies doen met jouw website? Kies er een aantal uit die je het meest aanspreken en aansluiten bij jouw wensen. Test ze uit op een demo site of staging site. Daarna kun je beslissen of je de gratis of betaalde versie gaat gebruiken van het door jou gekozen WordPress thema. 

de beste gratis wordpress thema's - pinterest afbeelding

Welk thema spreekt jou het meeste aan of gebruik je nu al? Waarom is dit jouw favoriete thema? 

Deel dit blog artikel op social media

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Misschien vind je dit ook interessant

Webdesign trends in 2021
Website Design
BirdieDesign

Webdesign trends in 2021

Welke webdesign trends gaan we zien in 2021? Vorige week schreef ik al een blog over de logo ontwerp trends van 2021. In de webdesign trends van 2021 zien we een overlap van bepaalde logo ontwerp trends. Ook zien we

Lees meer »
de logo design trends van 2021
Logo ontwerp
BirdieDesign

De logo ontwerp trends van 2021

Aan het eind van het jaar is tijd om achterom te kijken en het jaar te evalueren. Het is ook de tijd om juist vooruit te kijken. Een logo is een belangrijk onderdeel van de visuele identiteit van een bedrijf.

Lees meer »
black friday 2020 deals voor ondernemers
Business
BirdieDesign

Black Friday Deals 2020 voor Ondernemers

Het is weer de tijd van het jaar. Zo’n beetje iedere winkel en webshop geeft korting. Soms veel, soms weinig en heel soms verhogen ze eerst hun prijzen om vervolgens “korting” te kunnen geven. Love it or hate it, maar

Lees meer »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top