Hoe kies je een bedrijfsnaam? Hier moet je op letten!

hoe kies je een bedrijfsnaam
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Je gaat een eigen bedrijf beginnen. Helemaal leuk, maar natuurlijk heb je ook een bedrijfsnaam nodig. En hoe kies je een bedrijfsnaam? Voor de minder creatieven onder ons is dat nogal een opgave. Eerlijk gezegd vond ik zelf het kiezen van een bedrijfsnaam ook enorm lastig. Je wilt een naam die bij jou en je bedrijf past, die makkelijk te onthouden is, en die over een aantal jaar ook nog past. Een hele opgave dus. Met deze blog help ik je een eindje op weg.

Hoe kies je een bedrijfsnaam? Begin hiermee!

Bij het kiezen van een bedrijfsnaam is het belangrijk om een aantal zaken in kaart te brengen. Eigenlijk is dit niet eens stap 1. Voordat je gaat beginnen aan een bedrijf, moet je sowieso deze vragen kunnen beantwoorden. Ga zitten met een leeg A4tje en geef voor jezelf antwoord op de volgende vragen:

  • Welke producten of diensten biedt je aan?
  • Wat maakt mij uniek en anders dan mijn concurrenten?
  • Wie is mijn doelgroep?
  • Wat zijn de namen van mijn grootste concurrenten?
  • Waar wil ik over vijf jaar staan?

Kun jij antwoord geven op deze vragen? Zo niet, dan raad ik je aan om zeker nog wat meer onderzoek te doen. Als je bijvoorbeeld niet weet wie je doelgroep is, dan weet je ook niet wie jouw producten of diensten moeten gaan kopen. Dat is als op een doel schieten, zonder te weten waar het doel zich bevindt. Een goede tip voor het concreet krijgen van je doelgroep is om een persona te maken. Je kruipt hierbij in de huid van je doelgroep en bedenkt concreet wat hen drijft, wat hun doelen zijn, wat hun werk inhoudt, enzovoort. Een goede tool hiervoor is Hubspot’s Make My Persona Tool. Engelstalig, maar het helpt je om goed na te denken over je doelgroep.

Het is ook verstandig om te weten waar je over vijf jaar wilt staan. Langetermijnvisie is belangrijk bij het ondernemen. In relatie tot het kiezen van een bedrijfsnaam wil je natuurlijk weten of je bedrijfsnaam over 5 jaar ook nog relevant is.

Doe ook goed onderzoek naar je concurrentie. Wie zijn ze? Wat is hun bedrijfsnaam? En vooral, wat wil jij anders gaan doen?

Wanneer je op deze vragen een helder antwoord kunt geven, kun je veel gerichter een bedrijfsnaam gaan bedenken.

Het bedenken van een bedrijfsnaam

We hebben antwoord op een paar essentiële vragen, dus tijd om eens te gaan brainstormen. Hoe kies je een bedrijfsnaam als je niet overloopt van inspiratie? Maak in ieder geval liever geen gebruik van generators. Je krijgt generieke namen die ook niet gecontroleerd worden. Daarnaast zegt zo’n naam natuurlijk niets over jou. Ik heb 1 van die generators gebruikt en ‘design’ ingevuld. Natuurlijk klinkt NextLevel Design best leuk, maar wat zegt dat over jou of jouw bedrijf? Toch gebruik maken van een generator? Neem dan de resultaten als een soort startpunt waarbij je de naam meer toespits op jezelf en test de namen uitvoerig.

hoe kies je een bedrijfsnaam - generator voorbeeld
Niet de meest inspirerende bedrijfsnamen

Verder kunnen deze tips je op weg helpen met het bedenken van je bedrijfsnaam:

1. Maak een longlist

Toen ik mijn eigen bedrijfsnaam moest kiezen, heb ik eerst een longlist gemaakt. Een lange lijst van een stuk of 15 namen. Zo’n longlist hoeft niet uit 100 namen te bestaan, maar probeer er minstens 10 te bedenken. Belangrijk hierbij is dat dit niet per se goede of zelfs bruikbare namen hoeven te zijn. Probeer je oordeel over een naam nog even uit te stellen en schrijf zo’n beetje alles op wat in je op komt. Daarna kun je met je shortlist de nodige namen gaan schrappen totdat je ongeveer 3 – 5 bedrijfsnamen over hebt. Je hoeft overigens niet direct een shortlist te creëren. Soms kan juist even afstand nemen heel vruchtbaar zijn. Neem er dus de tijd voor!

2. Engels- of Nederlandstalige bedrijfsnaam kiezen?

Ben je van plan om nu, of in de toekomst, je werkveld uit te breiden naar het buitenland? Dan is een Engelstalige naam gewenst. Gaat je bedrijf nooit internationaal? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een Nederlandstalige naam. Dit heeft als voordeel dat het waarschijnlijker is dat je naam goed uitgesproken gaat worden.

3. Combinaties van je eigen naam

Je kunt natuurlijk ook je eigen voor- en/of achternaam gebruiken voor een bedrijfsnaam. Doe dit wel op een creatieve manier. Jan Jansen B.V. of Jansen Groep is natuurlijk niet bijzonder creatief en zegt voor de rest ook vrij weinig over je bedrijf.

4. Termen uit je vak

In mijn geval heb ik ‘design’ gebruikt, maar ik had ook ontwerpen, of grafisch ontwerp, graphic design, enzovoort kunnen gebruiken. Het gebruik van een vakterm kan ook helpen met het ranken in de zoekresultaten.

5. Maak associaties met andere woorden

Maak associaties van woorden. Stel je voor dat je een dierenwinkel wilt beginnen. Pak een woord die te maken heeft met dierenwinkel en schrijf een lijst met ongeveer 20 associaties. Of maak juist associaties met vreemde woorden. Pak een boek en kies blind een woord uit. Ga met dit woord associeren. Kies daar vervolgens 1 of 2 woorden uit en breng die terug naar je vraagstuk, in dit geval je bedrijfsnaam. Wellicht dat je zo tot een creatieve naam komt!

Gratis Website + SEO Checklist

Bedrijfsnamen testen

Heb je een lijstje van 3 a 5 bedrijfsnamen over? Mooi! Dan breekt de volgende fase aan: je potentiële bedrijfsnamen testen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je op moet letten om later problemen te voorkomen. Daarnaast is het handig om ook te weten te komen wat andere mensen van jouw eventuele bedrijfsnaam vinden. Het beste is natuurlijk om feedback te vragen aan je doelgroep. Dat zal echter niet in alle gevallen mogelijk zijn. Leg dan je namen voor aan een klein groepje vrienden of familie. Let wel op dat je wel feedback vraagt aan mensen die op z’n minst wel bij de leeftijd van je doelgroep horen. Zit jouw doelgroep in de leeftijdscategorie van 25 – 35 jaar? Vraag dan niet je oma om feedback.

Verder wil je problemen natuurlijk voorkomen. Let daarom op de volgende punten:

Is je gekozen bedrijfsnaam al in gebruik?

Dit is een open deur, maar toch heel belangrijk. Kijk of je bedrijfsnaam in ieder geval al niet in gebruik is. Check het register van de KvK of daar al een soortgelijke bedrijfsnaam is geregistreerd. Is jouw naam nog niet geregistreerd? Dan kun je gaan kijken of er een .nl of .com domeinnaam beschikbaar is.

Is jouw bedrijfsnaam gekoppeld aan een plaatsnaam?

In principe kan het handig zijn om ook je plaatsnaam te koppelen aan je bedrijfsnaam. Als iemand googled op bijvoorbeeld ‘makelaar in Enschede’ dan heb jij een goede kans om als eerste boven te komen. Er kleven echter wel nadelen aan het gebruiken van een plaatsnaam in je bedrijfsnaam. Wat als je ooit gaat verhuizen? Of als je toch internationaal wilt gaan? Beoordeel dus of dit voor jouw verstandig is.

Kies niet voor een naam die groei belemmerd

Al eerder genoemd, maar voor de zekerheid nog een keer: kies niet voor een Nederlandse naam als je ook buiten Nederland je producten of diensten gaat verkopen. Bedenk ook dat je mogelijk later je assortiment wilt gaan uitbreiden. Ga je bijvoorbeeld online kaarten verkopen, bedenk dan of je misschien later ook nog posters of een ander product aan je assortiment wilt toevoegen. Noem in dat geval je bedrijf niet ‘Patricia’s Cards’ of iets dergelijks. Zorg er dus voor dat je bedrijfsnaam niet je groei later kan belemmeren.

Niet te lange, complexe naam

Kies niet voor een te lange naam. Langere namen zijn moeilijker te onthouden. Kort en bondig is vaak beter. Daarnaast zou ik ook proberen om de naam zo simpel mogelijk te houden. Bedenk of je bedrijfsnaam makkelijk schrijft. Stel je voor dat je naam ‘Dare2Dream’ is. Je zou die ook kunnen schrijven als ‘DaretoDream’. Dit kan verwarrend werken voor potentiële klanten. Zorg er voor dat je naam gemakkelijk te onthouden en te schrijven is.

Heeft je naam een onbedoelde dubbele betekenis?

Ga na of je bedrijfsnaam niet per ongeluk een dubbele betekenis heeft. Helemaal als je naam Engelstalig is. Zorg er ook voor dat je naam niet misleidend is. Je mag bijvoorbeeld niet je bedrijf Jan Jansen & Partners noemen, wanneer je geen partners, maar een eenmanszaak hebt.

Kies een bedrijfsnaam die je mooi vindt

Kies tenslotte voor een bedrijfsnaam die je ook echt mooi vindt. Als het goed is moet je er lange tijd mee doen. Het vertegenwoordigd jou en jouw bedrijf. Als je niet tevreden bent over je bedrijfsnaam moet je gewoon nog wat langer zoeken. Natuurlijk kun je ook een professional inhuren.

Hulp nodig bij het kiezen van een bedrijfsnaam? Neem contact met me op. Ik help je graag verder.

hoe kies je een bedrijfsnaam pinterest afbeelding

Deel dit blog artikel op social media

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Misschien vind je dit ook interessant

Webdesign trends in 2021
Website Design
BirdieDesign

Webdesign trends in 2021

Welke webdesign trends gaan we zien in 2021? Vorige week schreef ik al een blog over de logo ontwerp trends van 2021. In de webdesign trends van 2021 zien we een overlap van bepaalde logo ontwerp trends. Ook zien we

Lees meer »
de logo design trends van 2021
Logo ontwerp
BirdieDesign

De logo ontwerp trends van 2021

Aan het eind van het jaar is tijd om achterom te kijken en het jaar te evalueren. Het is ook de tijd om juist vooruit te kijken. Een logo is een belangrijk onderdeel van de visuele identiteit van een bedrijf.

Lees meer »
black friday 2020 deals voor ondernemers
Business
BirdieDesign

Black Friday Deals 2020 voor Ondernemers

Het is weer de tijd van het jaar. Zo’n beetje iedere winkel en webshop geeft korting. Soms veel, soms weinig en heel soms verhogen ze eerst hun prijzen om vervolgens “korting” te kunnen geven. Love it or hate it, maar

Lees meer »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top