Voorkom deze typografie fouten! De don’ts van typografie

Voorkom deze typografie fouten
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Je kiest een lettertype, de grootte en een kleurtje. Dat is het toch wel wat betreft de kunst van typografie, toch? Typografie lijkt simpel, maar schijn bedriegt. Een fout is snel gemaakt als je niet weet wat je doet. Ik kom heel wat teksten tegen waar de typografie niet bepaald optimaal is. Wanneer goed toegepast, valt typografie eigenlijk niet eens op. Goed toegepaste typografie voelt natuurlijk voor het stuk wat je leest. In deze blog behandel ik de don’ts van typografie. Lees verder en voorkom deze typografie fouten.

Uitgerekte tekst

tekst uitrekken veel voorkomende typografie fouten

Ik begin alvast met de schrik van elke grafisch ontwerper: uitgerekte tekst. Het uitrekken van tekst is hetzelfde effect als een lachspiegel heeft. Het geeft een enorm vertekend beeld. De ontwerper van een lettertype heeft veel tijd gestoken in het creëren van een perfect font met juiste verhoudingen. Het uitrekken van tekst om dat beetje witruimte op te vullen, pakt nooit goed uit. Wil je de tekst een beetje groter maken en toch de proporties behouden? Bij ontwerp programma’s zoals Illustrator, Photoshop en InDesign kun je ook de shift knop vast houden, waardoor je de tekst proportioneel vergroot. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de grootte aan te passen door middel van het aanpassen van het aantal pt.

Te weinig ruimte tussen de regels

voorkom deze typografie fouten - ruimte tussen regels

Wanneer tekst te dicht op elkaar staat, komt dit de leesbaarheid niet ten goede. Dit kun je ook op de afbeelding hierboven zien. Links is de tekst lastig leesbaar door de beperkte ruimte tussen de regels. Rechts is er wel genoeg ruimte tussen de regels. Kom je ruimte te kort, kun je beter de tekst ietsje kleiner maken.

Te veel ruimte is overigens ook niet goed. Door te veel ruimte kan het gevoel ontstaan dat de regels niet bij elkaar horen. Er is geen harde regel hoeveel er ruimte er precies tussen de regels moet komen. Let er op dat het er esthetisch gezien goed uit ziet en of de leesbaarheid van de tekst niet in het gedrang komt.

Teveel of te weinig ruimte tussen letters

Naast te veel of te weinig ruimte tussen regels kun je ook teveel of te weinig ruimte hebben tussen letters. Zeker onder beginners is dit een veel voorkomende fout. Helaas kan dit ook weleens voor enorm pijnlijke fouten zorgen, waardoor een woord opeens een heel andere betekenis krijgt, zoals je kunt zien in dit artikel van Inspiration Feed en de afbeelding hierboven. Dit is dus echt een typografie fout die je wilt voorkomen.

Gratis Website + SEO Checklist

Teveel lettertypes

teveel lettertypes

Teveel fonts is een echte no-go. Het geeft de tekst een amateuristisch uiterlijk. Het kiezen van goede lettertypes is ook niet echt gemakkelijk. Er zijn diverse soorten fonts, zoals sans-serif, serif, slab, handwritten en meer. In mijn artikel over hoe je het beste font voor je logo kunt kiezen leg ik hierover ook het een en ander uit. Niet alle fonts zijn ook goed met elkaar te combineren. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar over het algemeen is het advies om niet meer dan 2 verschillende lettertypes te gebruiken.

Alle tekst centreren

veel voorkomende typografie fout - gecentreerde tekst

Natuurlijk kan het heel mooi zijn om een tekst te centreren, maar daar is een tijd en een plaats voor. Stel je voor dat je een heel boek moet lezen waarbij de tekst geheel gecentreerd staat. Niet fijn, toch? Beginners centreren vaak teksten om hun ontwerp een gevoel van balans te geven. De symmetrie van een gecentreerde tekst leest echter niet prettig. Op de afbeelding hierboven kun je ook zien dan een langere tekst niet prettig leest wanneer deze gecentreerd is.

Twee spaces na elkaar

dubbele spaces

Deze fout komt overal voor, zowel in webteksten als offline teksten. Na een punt zijn er niet 1, maar 2 spaces. Dit is wellicht de minst erge fout die je kunt begaan van dit lijstje, maar we gaan natuurlijk voor pixel perfect! Echt netjes en professioneel staat het natuurlijk niet, dus check altijd even je teksten op dubbele spaces.

Typografie is zoals je ziet niet bepaald gemakkelijk toe te passen. Iedereen, ook ik, heeft zich weleens schuldig gemaakt aan 1 van deze typografie fouten. In het beste geval laat een typografie fout zien dat je nog een beginner bent. Soms kunnen fouten ook pijnlijk zijn, zoals in het geval van onjuiste kerning. Voorkom dus de typografie fouten in dit artikel.

typografie fouten

Deel dit blog artikel op social media

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Misschien vind je dit ook interessant

Webdesign trends in 2021
Website Design
BirdieDesign

Webdesign trends in 2021

Welke webdesign trends gaan we zien in 2021? Vorige week schreef ik al een blog over de logo ontwerp trends van 2021. In de webdesign trends van 2021 zien we een overlap van bepaalde logo ontwerp trends. Ook zien we

Lees meer »
de logo design trends van 2021
Logo ontwerp
BirdieDesign

De logo ontwerp trends van 2021

Aan het eind van het jaar is tijd om achterom te kijken en het jaar te evalueren. Het is ook de tijd om juist vooruit te kijken. Een logo is een belangrijk onderdeel van de visuele identiteit van een bedrijf.

Lees meer »
black friday 2020 deals voor ondernemers
Business
BirdieDesign

Black Friday Deals 2020 voor Ondernemers

Het is weer de tijd van het jaar. Zo’n beetje iedere winkel en webshop geeft korting. Soms veel, soms weinig en heel soms verhogen ze eerst hun prijzen om vervolgens “korting” te kunnen geven. Love it or hate it, maar

Lees meer »
Scroll naar top